foreo.pl Załóż darmowe forum

Prokrastynaci laczmy sie!

Ogólna dyskusja o chorobie, przywitania, etc.

Prokrastynaci laczmy sie!

Postprzez jareq 12 Maj 2009 19:11

Witam wszystkich.

Bardzo niedawno zaznajomilem sie z pojeciem Prokrastynacji. Gdy je poznalem zrozumialem, ze ta choroba ksztaltowala cale moje zycie. Ze gdyby nie ona, to osiagnalbym do tej pory w moim zyciu o wiele wiecej. Gdy sobie to wszystko uswiadomilem, postanowilem z tym walczyc. Nie ma jednak w internecie zbyt wiele na ten temat, dlatego postanowilem zalozyc to forum - jako swoista grupe wsparcia dla osob cierpiacych na prokrastynacje. Gdzie moglibysmy wymienic sie doswiadczeniami i sposobami walki z ta choroba. Mam nadzieje, ze forum sie rozrosnie i ze bedziemy mogli wspolnie pokonac nasz problem!

pozdrawiam,
Jareq
“Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia.”
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Dołączenie: 12 Maj 2009 18:44
Miejscowość: Wrocław

Re: Prokrastynaci laczmy sie!

Postprzez maro666 12 Maj 2009 19:20

hmmm no ciekawa inicjatywa :) zabaczymy jak sie rozwinie.
maro666

Dołączenie: 12 Maj 2009 19:19

Postprzez Damian 13 Maj 2009 16:22

Myślę, ze przebywanie na tym forum jest prokrastynacją, ale z tego właśnie powodu to forum powinno wypalić, bo pisanie na tym forum to dobry sposób na ucieczkę od obowiązków. Ja też na to "choruję" i dlatego tu jestem.
Damian

Postprzez jareq 13 Maj 2009 17:06

hehehe fakt to takie bledne kolo :D ale uciekajac tutaj w prokrastynacje zdajemy przynajmniej zdajemy sobie z tego sprawe i moze da nam to jakas sile, zeby cos z tym zrobic?

Ja postanowilem zaczac od malej drobnej rzeczy. Od dawna chcialem juz zaczac uprawiac jakies cwiczenia fizyczne wiec postanowilem ze od dzisiaj codziennie przez pol godziny o wyznaczonym czasie jezdze na rowerze stacjonarnym. Ale tylko i wylacznie o tej godzinie, nie wczesniej ani nie pozniej. Zobaczymy jak wyjdzie.
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Postprzez Damian 13 Maj 2009 17:44

Mimo wszystko jestem przekonany, że to forum może pomóc wielu osobom, bo ja już się przekonałem, że rady zawarte w dziale 'Artykuły o prokrastynacji' działają. Konkretnie pomogły mi rady z artykułu 'Jak przezwyciężyć chęć odkładania rzeczy na później?' Ten artykuł pochodzi z bloga Michała Pasterskiego (michalpasterski.pl) i tam właśnie go po raz pierwszy przeczytałem. Zastosowałem metodę 30-10 opisaną w tym artykule, a pozostałe zasady mam zamiar jeszcze wprowadzić w życie. Metodę 30-10 stosowałem przez pierwszy tydzień, a później niestety szala zwycięstwa przechyliła się na stronę prokrastynacji, ale mam zamiar wrócić do tej metody i te dni, które minęły już od momentu, kiedy przestałem stosować tę metodę, mam zamiar uznać za małą przerwę.

Obiecuję, że od jutra zacznę stosować na nowo metodę 30-10!
Damian

Postprzez jareq 13 Maj 2009 18:20

No tez, mi sie podoba ta metoda (chyba przez czestotliwosc nagrod:) ). Mysle ze jutro od rana robie to samo.

A wiec powodzenia i Tobie i sobie!
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Postprzez Gość 13 Maj 2009 18:30

no rzeczywiście form "leczenia" prokrastynacji w internecie jest jak na lekarstwo ;(
Najczęściej piszą o zrobieniu sobie planu dnia który tak na prawdę gówno daje ^_^ :geek:
Gość

Postprzez jareq 13 Maj 2009 18:33

no wlasnie taka prawda. jak ktos ma ten problem na tyle powazny i tak dlugo sie ciagnacy jak ja, to podejrzawem ze probowal juz mnostwo roznych takich technik i gowno to dawalo....

jutro postaram sie (jakie kurna postaram sie, juz w tym zdaniu jest chec odwleczenia tego na pozniej)

JUTRO NA PEWNO CHOCBY NIE WIEM CO przetlumacze jakies artykuly angielskojezyczne na ten temat, moze bedzie tam cos ciekawego.
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Postprzez bluebird 13 Maj 2009 20:36

A już myślałem że takie forum nie powstanie ;). Prokrastynacja to chyba najgroszy problem z jakim się obecnie borykam w życiu, zrujnowała mi kilka bardzo dobrych znajomości, podkopała moje morale i sprowadziła moja samoocenę do zera. Najbardziej mnie wkurza w niej to że dobrze wiem co się stanie jeśli będę odkładał na później, ale dopóki nie będzie mi się paliło pod tyłkiem to olewam sprawy i przekładam ... :( Po raz pierwszy usłyszałem to pojęcie kilka lat temu, niestety pomimo znalezienia masy materiałów na temat walki z nią odłożyłem to na później ;P. Mało jest takich cholerstw co potrafią zdziałać w życiu człowieka tak wiele złego co przekładanie na później. Trzeba mieć sporo odwagi i samozaparcia żeby sobie z tym poradzić, tym bardziej jeśli się kilka razy już próbowało i chce się próbować kolejny raz.
bluebird

Dołączenie: 13 Maj 2009 20:30

Postprzez jareq 13 Maj 2009 20:41

Witam na forum bluebird.

Utozsamiam sie ze wszystkim co napisales. Nie chce mi sie nawet myslec ile rzeczy w zyciu stracilem przez te chorobe... i ile razy krzyczalem w przestrzen sakramentalne "dlaczego!?". Mam nadzieje, ze od kiedy zrozumialem to pojecie cos sie zmieni. Ze bede potrafil nad tym pracowac.

Wydaje mi sie prokrastynacja jest jak nalog. Nie mozna z nia walczyc bo nie ma szans. Trzeba przyznac swoja bezsilnosc wobec niej i malymi kroczkami wypracowywac sobie trzezwosc. Mam dosyc szeroka wiedze na temat uzaleznien i terapeutyki leczenia uzaleznien, wiec moze postaram sie napisac jakis artykul na ten temat, bo jako trzezwiejacy nalogowiec znajduje mnostwo podobienstw miedzy tymi dwoma schorzeniami.
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Następna

Powróć do Jestem prokrastynatorem

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości