foreo.pl Załóż darmowe forum

Prokrastynacja a depresja

Czyli wszystkie inne zagadnienia psychologiczne.

Prokrastynacja a depresja

Postprzez Vella 25 Sty 2010 13:02

Tak siÄ™ zastanawiam...

Czy moja depresja wywodzi się z prokrastynacji, czy też prokrastynacja jest efektem (objawem?) depresji?

Bo że jedno z drugim ma związek to pewne.
Vella

Dołączenie: 21 Sty 2010 22:39

Re: Prokrastynacja a depresja

Postprzez EKA 09 Lut 2010 01:37

Jeśli np. masz ambicję żeby dużo wiedzieć, a prokrastynacja przeszkadza Ci w nauce, to może to być powodem zmartwień i użalania się nad sobą. Przynajmniej u mnie tak jest...
EKA

Postprzez Regis 14 Lut 2010 19:37

Tak, mam bardzo podobnie. Z jednej strony ambicje żeby być w gronie najlepszych, a z drugiej jakaś niemoc dokonania tego (z jednoczesną świadomością że ma się potencjał żeby tego dokonać) i w efekcie porażka.
Smutna sprawa bardzo, ale liczę że uda nam się jakoś to na tym forum może wspólnymi siłami pokonać ;)
Regis

Dołączenie: 14 Lut 2010 16:33

Postprzez Mirthy 30 Sie 2010 12:46

Myślę że jedno ma wpływ na drugie. Ja na przykład zamiast iść na egzamin, swoją drogą na który byłam nauczona ale uważałam że za mało, leżałam cały dzień w łóżku jak kłoda, co może być objawem depresji. A potem miałam wyrzuty sumienia i obiecywałam sobie iść na następny termin na 100 % co jest objawem prokrastanyzmu :D Całe szczęście że na kolejny termin koleżanka mnie z domu praktycznie "wykopała" XD
Mirthy

Dołączenie: 30 Sie 2010 11:44

Powróć do Inne zaburzenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości