foreo.pl Załóż darmowe forum

Prokrastynacja okiem studenta

Prokrastynacja okiem studenta

Postprzez jareq 12 Maj 2009 22:32

Dziwnym trafem w czasie sesji student, który do tej pory potrafił dzielnie mobilizować się do kolokwiów, cierpi na chroniczny brak chęci i czasu. Czy faktycznie w tym okresie doba się kurczy, a nam nagle przybywa obowiązków w mieszkaniu? Nie! Odpowiedzią jest PROKRASTYNACJA.

Pięknie to pojęcie definiuje Wikipedia: "W psychologii prokrastynacja lub zwlekanie oznacza patologiczną tendencję do nieustannego przekładania pewnych czynności na później, ujawniającą się w różnych dziedzinach życia. Bywa nazywana syndromem studenta". Ostatnie stwierdzenie najlepiej obrazuje, kto jest najbardziej zagrożony tym podstępnym procederem.

Właściwie ciężko powiedzieć, skąd się owy syndrom bierze. Zauważmy taką prawidłowość: w czasie semestru student "studiuje" a nie "uczy się" - czyli ogólnie korzysta z życia studenckiego w sposób wszelaki. Objawia się to m.in. ciągłym bałaganem w pokoju i stertą brudnych naczyń w kuchni. Gdy zbliża się jakieś kolokwium student wsparty piwem zabiera się za naukę wcześniej, by spokojnie zaliczyć materiał i wrócić do balangi.

Gdy jednak nadchodzi sesja i ilość niezbędnego do opanowania materiału niebezpiecznie wzrasta, a czasu na to jest dramatycznie mało, studentowi przychodzi nagle do głowy chęć ogarnięcia domowego bajzlu.
Pięknym przykładem na taki stan rzeczy są moi współlokatorzy (ja również). Oto bowiem wczoraj (każdy z nas ma jutro egzamin) jeden z nich ni stąd, ni zowąd zabrał się za porządkowanie swojej szafki (nigdy tego nie robił, bo i koniecznym to nie było), drugi postanowił pozmywać naczynia za wszystkich po obiedzie, mnie nagle olśniło, że może by tak kurze w mieszkaniu zetrzeć...

Tym prostym sposobem większość nauki została przełożona na dziś, ale... Jako katolicy ładnie na 10 powędrowaliśmy do kościoła. O 11:30 wróciliśmy - dobrym pomysłem jest zajrzenie na internet w celu przeglądnięcia informacji ze świata. O 13 już zaczęło burczeć w brzuchu - przygotowania do obiadu. 15 - Polska grała o brązowy medal na MŚ w piłce ręcznej (brawa za wywalczenie!), o 17 był finał. Godzina 19 była odpowiednią do tego, by coś sobie przyrządzić do jedzenia w ramach kolacji. O 20 nadszedł ten moment - romans z książką okazał się jednak mało owocnym. Od 22 nastąpi codzienny rytuał oglądania "Dr House'a" (dziś zaczynam piąty sezon ^__^).

Prokrastynacja ma to do siebie, że może przejść na inne dziedziny życia, niż uczenie się. Wtedy człowiek staje się notorycznym prokrastynatorem, który ma problem z zabraniem się do jakiejkolwiek pracy. Rzecz jasna - po każdym jednym przypadku odkładania na później obiecuje sobie, że to był ostatni raz, ale prokrastynacja nigdy nie daje za wygraną.

Czy są jakieś sposoby na radzenie sobie z syndromem studenta? W moim wypadku może to być jedynie zrobienie generalnego porządku mieszkania przed sesją :). A mówiąc poważnie - moim zdaniem - na te dwa tygodnie należy wreszcie dopuścić rozsądek do głosu. Bo przecież po sesji czekają nas kolejne błogie miesiące studiowania!

zrodlo: http://www.students.pl/wokol-studiow/ku ... rastynacja
“Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia.”
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Dołączenie: 12 Maj 2009 18:44
Miejscowość: Wrocław

Re: Prokrastynacja okiem studenta

Postprzez jareq 19 Wrz 2009 15:43

u
“Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia.”
Washington Irving
Awatar użytkownika
jareq
Administrator

Dołączenie: 12 Maj 2009 18:44
Miejscowość: Wrocław

Postprzez but 13 Gru 2009 12:38

fajnie, że nie jestem sam - myślałem, że tylko ja tak mam i w czasie sesji sprzątam
but

Postprzez EKA 09 Lut 2010 01:36

Tak, "po sesji błogie miesiące"... To chyba zależy gdzie kto studiuje.
EKA

Postprzez kejw 15 Lut 2010 17:22

Na niektórych studiach wystarczy 'zarwać parę nocy' w sesji, a na niektórych trzeba te 'noce zarywać' przez prawie cały semestr... Także, są ambicje i 'ambicje' oraz prokrastynacja, która się z nimi wiąże i lęk przed porażką.
Awatar użytkownika
kejw

Dołączenie: 02 Lis 2009 23:10

Powróć do Artykuły o prokrastynacji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości